máj 10

EQMOD kábel (NEQ5 mechanikához)

Mi is ez az EQMOD kábel és mire jó?

Alapesetben a gyári soros kábellel a kézivezérlőre csatlakozunk és azon keresztül vezéreljük a mechanikánkat. Az EQMOD kábellel közvetlenül a mechanikát vezérelhetjük a gyári kézivezérlő nélkül. Azt el is tehetjük, a továbbiakban nem lesz rá szükségünk.

rj45-db9

Ez a kis doboz nem más mint egy RS232 (soros) és RJ45 (UTP) átalakító, melyben nincs aktív elem, csak kábel. A dobozból a soros részt kiszedtem, a helyére tettem be az  USB-soros konvertert.

 

eqmod-cable

Már csak egy UTP patch kábelre lesz szükségünk, amivel a mechanikát és a konvertert összekötjük.

eqmodascom1 eqmodascom2

Betanítás (APT esetén nem szükséges)

Az EQMOD beállításainál az Alignment/Sync szekcióban a User Interface-t állítsuk Dialog based-re, majd az Add point(s) gombra kattintva, kapunk egy másik ablakot, ahol a pontos pozícionálást végezhetjük az alábbiak szerint:

Stellaruimscope alkalmazással indítsuk el a Stellarium planetárium programot, majd ott egy általunk kiválasztott csillagon nyomjunk egy CTRL+1-et (forgatás), ezzel a mechanikánkat a kiválasztott objektumra állítjuk és az EQMOD aligment tool ablakba is átkerülnek a koordináták. Ha ezzel megvagyunk, pozícionáljuk a csillagot a látómező (CMOS, CCD, stb) közepére, majd nyomjuk meg az Accept gombot. Ezt ismételjük meg annyi csillagon ahányat szeretnénk beállítani. Ha készen vagyunk, nyomjunk End-et.

A mechanikánkat ezzel a módszerrel be is állítottuk.

 

EQMOD kábel EQ6 (Syntrek, Sysnscan) mechanikákhoz

About the Author:

Leave a Reply

*