szept 27

Egy csillagda születése

Egyszer volt, hol nem volt… ja ez nem az a mese. Ez a csillagda és sok egyéb más építésének igaz története.

Az egész valahol ott romlott el, amikor télen a -10 C fokban próbáltam az OAG-ra feltett kamera fókuszát belőni, illetve az egész felszerelést ki-be pakolászni az oszlopra, amit fél évvel előtte, tavasszal építettünk. Kell nekem egy fedett valami, amiben a mechanikát, műszert tudnám tárolni.  Ez volt a kiindulópont.

Adódott egy lehetőség, hogy a telek méretét tudtuk növelni egy kicsit. Na innen nem volt megállás… Ha már telek, akkor fű, ha fű, akkor locsolórendszer és még sokminden más. Ha van nagyobb telek, akkor kell kerítés, legyen egy új szerszámos, műhely, aminek a végében szorítsunk helyet egy elhúzható tetős csillagdának.

A kezdés 2017 március végén volt. Nekiestünk a betonnak, sittnek. 3 napig törtük, hordtuk. 15 m3 beton ment ki, 3 m3 föld jött be ezalatt.

Majd következett a táblás kerítés, oszlopok leásása, betonozása. Ezzel elég gyorsan végeztünk. 2 nap alatt állt a kész kerítés.

A műhely és a csillagda alapja, 5×2,5m plusz a csillagda 2,5×2,5m, összesen 7,5×2,5m. Az alapba 80 db zsalukő és 2 m3 beton került a sok vas mellett.

Az alap elkészülte után került rá a 60x30x3-as zártszelvényből és 40×40-es szögvasból a ház kerete, váza. Erre került fel az elhúzható tetőrész és a lemeztető. Bekerültek a nyílászárók, ablakok. Az elhúzható tető rész egy sínpárban, 6 keréken mozgatható.

Mindezek után következett a falak beépítése. Ehhez 70 m2 szigetelés és 53 tábla OSB fogyott el. Az OSB lap duplán van rakva, közötte kőzetgyapot szigeteléssel. Felkerült a csatorna, pipalécek és elkentünk rá kb 8 liter lazúrt.

A csillagda teljes egészében távolról vezérelhető. Telefonról tudom ki/be kapcsolni a csillagda áramellátását, az ott található vezérlő PC-t is (WOL). Idő közben a tető is motoros mozgatást kapott. A vezérlést egy használtan vásárolt Dell Optiplex 780 (8 GB RAM, 1TB HDD, USB 3.0, GBit LAN) látja el.

A csillagdában egy egyedi tervezésű oszlop található, alapanyaga egy 133mm átmérőjű, 4mm vastag vascső. A cső könyök alakú, hogy a tubus alja ne tudjon beleakadni az oszlopba. Az oszlop talapzata 8 helyen, 15 cm mélyen lett dűbelezve a betonba, biztonság kedvéért még kapott folyékony dűbelt is. A támasztásról 3 db 40×20-as feszített zártszelvény gondoskodik, így az oszlop atomstabil lett.

Az oszlopon kapott helyet a bordásszíjas EQ6 Pro és a 250/1000 f4 karbon asztrográf. A mélyég felvételeket ZWO ASI 294MC Pro-val, a Nap, Hold, bolygó képeket pedig egy QHY5 III 178 kamerával rögzítem.

Végezetül a számok:

15 m3 sitt, 3 m3 föld, 1,5 tonna vas, kb 1 tonna fa, 5 m3 beton és 2200 kg gyepszőnyeg, 1200 db térkő, 500kg murva került mozgatásra. Az öntözőrendszer, alapásás, betonozás miatti mozgatásokat nem is számoltam ide…

About the Author:

Leave a Reply

*