márc 2

Optolong L Pro és IDAS LPS-D1 szűrő teszt

A Canon 550D átalakítása után ért a meglepetés, hogy a light képeken megjelent egy nagyon durva reflexió, amivel eleinte nem tudtam mit kezdeni. Kaptam nagyon sok tanácsot, ötletet, hogy mi lehet a baj, de igazából egyik sem volt 100%-os.

Tesztkörnyezet, mindhárom teszt alatt:

Canon 550D Full Spektrum, Baader MPCC, NEQ5-Pro Goto oszlopon, MGEN, 10×60 Light, 5xDark, 10xBIAS, 10xFlat, bolygatva, feldolgozás PixInsight.

Célpont: Alioth

baader_mpcc_idas_lps_d1_annotated
Alioth

 

A kapott végeredmény pedig Pixinsight-al feldolgozva, mindhárom esetben ugyan azon proseccek végrehajtása. (HistogramTransformation, ColorCalibration és alap ACDNR)

Canon 550D – Optolong L-pro clip – Baader MPCC:

baader_mpcc_optolong_l_pro
Canon 550D – Optolong L-pro clip – Baader MPCC

Itt teljesen jól kivehető a csillag reflexiója 1 óránál és a főtükör plusz a kihuzat reflexiója.

 

Canon 550D – Optolong L-pro clip – Baader MPCC – Optolong IRUV cut 2″:

baader_mpcc_optolong_l_pro_optolong_ircut
Canon 550D – Optolong L-pro clip – Baader MPCC – Optolong IRUV cut 2″

Az előző konfigurációhoz képest, itt bekerült egy 2″ IRUV cut filter is, de ez sem hozott jó megoldást. A reflexiók valamelyest csökkentek, de még mindig nagyon durván láthatóak.

Canon 550D – Baader MPCC – IDAS LPS D1 2″:

baader_mpcc_idas_lps_d1
Canon 550D – Baader MPCC – IDAS LPS D1 2″

Érdekes módon az IDAS LPS D1 szűrővel végzett teszt alatt semmilyen reflexióval nem találkoztam, sőt a histogramon a színegyensúly is majdnem tökéletes volt. Ez az Optolongról nem volt elmondható.

 

Összegzés:

Az Optolong szűrők bármely kombinációban való használatakor (clip, 2″, IRUV) a reflexiók nagyon zavaró mértékben megjelentek. Az IDAS LSP-D1 használatakor semmilyen reflexió, hiba nem keletkezett a képeken.

Hangsúlyozni szeretném, hogy nem az Optolong szűrők jó vagy rossz tulajdonságaira hívnám fel itt a figyelmet, hanem a rendelkezésemre álló technikával ezen szűrők bemutatása volt a cél.

  • Lehet, hogy egy Baader blokkszűrővel átalakított Canon gépnél ezek a reflexiók nem jelentkeznek.
  • Elképzelhető, hogy az Optolong szűrők IRUV tartományban nem úgy viselkednek mint az IDAS (nincs dokumentálva)

Itt is szeretném megköszönni mindazoknak, akik tanácsaikkal támogatták ezt az idegtépő időszakot, kiváltképpen Éder Ivánnak, aki rengeteg szakmai segítséget nyújtott ezen teszt létrejöttéhez!

About the Author:

Leave a Reply

*