febr 16

Arduino motoros fókusz

Arduino Nano mikrokontrolleres vezérlésű motoros fókusz. (ASCOM és kézi vezérléssel)

Kattints a képre a nagyításhoz

 

Asztrofotózás közben elengedhetetlen a pontos fókusz. Ennek beállítását kézzel – Bahtinov maszkkal -, vagy automatikusan, szoftverből állíthatjuk be. Nálam az adott helyzet határozza meg, hogy melyik változatot használom. Ha a kézi beállítást alkalmazom, akkor a fókuszírozót is kézzel és nem ASCOM-on keresztül vezérlem. Durván élességet állítok, majd a forgókapcsolóval – amelynek lépésköze 2 lépés – beállítom a pontos fókuszt.

Ha automatikusan állítok fókuszt APT-ből, ott is elsőre durva fókuszállítás, majd a program elvégzi a finom beállításokat. Mivel a fókuszírozó rendelkezik hőmérséklet érzékelővel, így az APT-ben megadható, hogy bizonyos hőmérséklet változásakor újrafókuszáljon.

Alkatrészek:

  1. – Arduino Nano mikrokontroller
  2. – 2 db nyomógomb
  3. – 1 db forgókapcsoló (rotary encoder)
  4. – 1 db motorvezérlő és 5V motor (512 lépéses, unipoláris)
  5. – 1-1 db táp dugó és aljzat
  6. – 1 db doboz
  7. – 1 db 12 fogas és 1 db 36 fogas fogaskerék, bordásszíj
  8. – egyedi konzol a kihuzathoz
  9. – kis kreativitás 🙂
Forgókapcsoló és nyomógomb a fókuszírozó vezérlőjén.
Bordás-szíj és fogaskerék, 1:3 áttétel

A piros gombokkal ki-be irányba “gyorsan”, míg a forgókapcsolóval (rotary encoder) szintén mindkét irányban 2 lépésenként lehet a kihuzatot mozgatni, természetesen beremegés nélkül.

A project összköltsége kb 8-9 ezer Ft-ból kihozható, a bolti “gagyi” csak kézzel vezérelhető motoros fókuszírozóhoz képest (21 ezer !!! Ft).

A motort el lehet helyezni a fókuszírozó tengelyével szemben is, így kihagyható a fogaskerék és a szíj, de szükségünk lehet egy kuplingra, amivel a motort és a tengelyt összekapcsoljuk.

Készül egy újabb verzió, amiben egy piros LCD is helyet kapott melyen a fókusz pozíció és a hőmérséklet kerül feltüntetésre:

About the Author:

Leave a Reply

*